INFAL

Uitleg

Terug


1,2-dibromo-2,4-dicyanobutane/2-phenoxyethanol
Gebruik: bewaarmiddel in cosmetica en in vochtige toiletdoekjes, in lijmen, verven en koelvloeistoffen. Gekend als Euxyl K400; het allergeen betreft meestal dibromodicyanobutaan (= methyldibromoglutaronitrile).


1,3 diphenylguanidine
Accelerator in rubber. Bestanddeel van carba-mix.


1-(3 dimethylaminopropyl)3 ethylcarbodiimide


2,5 di-tert-pentylhydroquinone


2-hydroxy-ethylacrylate
Gebruik en voorkomen: hydroxyethylacrylaat is een acrylmonomeer dat gebruikt wordt in UV-polymeriseerbare inkten, lijmen (bv. kleefpleister), lakken, verven (bv. voor autokoetswerk), kunstnagels, ... Penetreert doorheen latex-, PVC- en nitrile handschoenen.


2-mercaptobenzimidazole
Accelerator in rubber.


21-dehydro hydrocortisone


21-dehydro hydrocortisone butyrate


3-iodo-2-propynylbutyl carbamate
Fungicide en bactericide gebruikt voor hout, verf, koelvloeistof; ook gebruikt als bewaarmiddel in cosmetica (bv. shampoo, lotions, crŤmes).


4,4 dihydroxydiphenyl


4-amino-n n -diethylaniline
Gebruik: in de fotografie (zwart/wit en kleurontwikkeling). Kan lichenoide huidreacties veroorzaken.


5-(2-bromovinyl)-2'deoxyuridine


6-chloro-2-chloromethyl-4-pheny-quinazoline-3-oxide


Dimethylfumaraat


Methylacrylate


Octocrylene


abitol
Voorkomen: organisch alcohol afkomstig van dennenhars. Gebruik: in lijmen, inkten, cosmetica (bv. mascara). Plastifieermiddel in plastic.


acexamic acid(sodium)


achillea(extract)


aciclovir


acid red 118


acid red 359


acid yellow 36


alclofenac


alclomethasone dipropionate(trial gb)


alclomethasone(dipropionate)


alcohol


allantoin
Inhoudsstof van kamille. Wordt omwille van zijn wondhelende en huidverzachtende eigenschappen gebruikt in cosmetische producten en farmaceutische topica.


allylglycidylether
Reactieve verdunners in epoxyhars systemen; vormen scheikundige verbindingen met het hars en bevorderen het polymerisatieproces.


almond oil(sweet)


alstremeria
Bevat tulipaline A en is de belangrijkste oorzaak van contactallergie (t.h.v. de vingertoppen en handpalmen) bij bloemisten en tulpenkwekers. Allergeen tevens aanwezig in tulp.


aluminium sulphate
Aluminiumzouten worden gebruikt in farmaceutische producten in cosmetica.


amcinonide


amerchol l 101
Gebruik en voorkomen: is een derivaat van wolvetalkoholen dat soms beter een "lanoline"-allergie aan het licht stelt dan wolvetalkoholen zelf.


amethocaine hydrochloride


amikacine
Antibioticum van de aminoglycosiden-groep voor systhemisch gebruik. Groepsverwante stoffen: neomycine, framycetine, gentamycine, tobramycine, ...


aminodimethylbenzene


ammonia


ammoniated mercury


ammoniumpersulphate
Gebruik en voorkomen: "booster" bij het bleken van haar; in fotografie. Geeft naast contacteczeem ook aanleiding tot het contact- urticaria syndroom (bv. asthma bij kappers).


ammoniumthioglycolate
Gebruik en voorkomen: in permanente haargolf oplossing en in ontharingsmiddelen. Kruisreageert met glycerylmonothioglycolaat: oorzaak van beroepsdermatosen bij kappers.


amniotic fluid
van bv. rund, schaap, ... Is oorzaak van protein contactdermatitis bij veeartsen. Specifieke IgE-antistoffen kunnen opgezocht worden.


amoxycilline
Gebruik en voorkomen: is een antibioticum van de aminopenicilline groep met een breder activiteitsspectrum dan benzyl-penicilline, vooral tegen Gram-negatieve bacillen. Overgevoeligheidsreacties (ook bij professioneel contact, bv bij verplegend personeel) komen voor. Groepsverwante stoffen: andere penicilline derivaten.


ampicillin
Gebruik en voorkomen: is een antibioticum van de ampicillinegroep met een breder activiteitsspectrum dan benzylpenicilline, vooral tegen Gram-negatieve bacillen. Overgevoeligheidsreacties, ook bij professioneel contact (bv bij verplegend personeel) komen voor. Groepsverwante stoffen: andere penicilline derivaten.


amylase
Enzym in broodverbeteraars. Kan contacturticaria en proteine contact dermatitis veroorzaken bij bakkers.


amylcinnamaldehyde
Grondstof gebruikt in de productie van parfums, bestanddeel van fragrance-mix. Kruisreactie mogelijk met kaneelalcohol.


animal epithelium


apple


arnica flower
Vluchtige olie gewonnen uit de Arnica Montana, een plant van de familie van de composieten. Bevat sesquiterpeen lactones.


asiaticoside


aspirin


atropine sulphate
Gebruik: als mydriaticum (zeldzame oorzaak van contactallergie in oogpreparaten).


azaperon


b-carboxyethylacrylate
Gebruik en voorkomen: in Loctite 302, gebruikt om de naald te lijmen in het injectiemateriaal verbonden aan een insulinepomp (Cliniset© en Clinisoft©, Pharmaplast; Disetronic©, Disetronic). Deze lijm is niet aanwezig in Pureline Basic© en Disetronic Infusion Set Plus©.


bacitracin
Antibioticum vooral werkzaam tegen gram + bacteriŽn en spirocheten. Het wordt vooral gebruikt in oor- en oogmedicatie. Kan urticaria syndroom uitlokken.


balsam of peru
Voorkomen: balsam uit de "Myroxylon Pereirae" boom. Gebruik: in farmaceutische cremes, zalven en zetpillen, ....(ook diergeneeskundig gebruik); als fixatief en reukstof in parfums, smaakstof in chocolade, longdrinks, frisdranken, tabak, caramels, essences, ... Groepsverwante stoffen: benzoezuur en esters, benzylalcohol,vanille, eugenol en isoeugenol (in parfum, tandheelkundige produkten), siambenzoin, tolubalsem, styrax (fixatief voor zeepparfums), benzoetinctuur (huidontvettend produkt).


banana


basic red 46
Textielkleurstof van het azo-type, gebruikt in acryl- en polyestervezels.


beclomethasone dipropionate-hydr


belladonna(extract-tincture)


benzalkonium -chloride


benzocaine
Marker voor para-aminobenzeen verbindingen (cfr. parafenyleendiamine) Gebruik: lokaal en topisch anesteticum Groepsverwante stoffen: andere p-aminobenzeen verbindingen. Is niet chemisch verwant aan "amide" type anestetica zoals lidocaine (xylocaine).


benzoic acid
is een bewaarmiddel in cosmetische en farmaceutische producten. Komt voor in voeding (E210). Kruisallergie kan optreden met perubalsem en benzoylperoxide.


benzoin(tincture)
Wordt gebruikt als antioxidans in crŤmes, cosmetica (parfum, nagelproducten), expectorants. Het wordt gebruikt als ontvettings- en kleefmiddel vůůr het aanbrengen van tape of gipsverbanden; kan kruisreageren met perubalsem, benzylalcohol, vanilline.


benzophenone-3
Synoniem: oxybenzone Gebruikt als zonnefilter, zowel in het UVA- als het UVB-gebied. Kan zowel contactallergische als fotoallergische huidreacties uitlokken.


benzophenone-4


benzoxazine deriv


benzoyl cyclohexanol
Gebruik en voorkomen: ingredient aanwezig in Loctite 302, gebruikt om de naald te lijmen in het injectiemateriaal verbonden aan een insulinepomp (Cliniset© en Clinisoft©, Pharmaplast; Disetronic©, Disetronic). Deze lijm is niet aanwezig in Pureline Basic© en Disetronic Infusion Set Plus©.


benzoyl peroxide
Gebruik: keratolytisch en antimicrobieel middel in de behandeling van acne, tinea pedis alsook bij decubitus en beenulcera (in dit laatste geval sterk sensibiliserend !). Ook als bleekmiddel in de voedingsindustrie, kaarsfabricage en als katalysator in plastic.


benzyl alcohol
Benzylalcohol is een stof met ontsmettende eigenschappen en wordt dan ook vooral gebruikt als bewaarmiddel, vnl. in cosmetica en farmaceutische producten (met inbegrip van allergeenextracten). Daarnaast heeft benzylalcohol ook licht verdovende eigenschappen en heeft het enige werking tegen jeuk. Verder wordt benzylalcohol toegepast als oplosmiddel, vooral van parfums. Kruisallergie kan optreden met perubalsem.


benzyl benzoate


benzylpenicillin potassium
Gebruik: antibioticum van het penicilline-type


benzylpenicillinic acid


betamethasone


betamethasone dipropionate


betamethasone valeraat


bifonazole


bioban cs 1246
Bioban cs 1246 is een mengsel van nitrobutylmorfoline en ethylnitromethyleendimorfoline. Gebruik en voorkomen: als antimicrobieel middel in koel- vloeistoffen, in diesel en stookolie.


bis-ema


bis-gma
Gebruik: Bis-GMA is een methacrylmonomeer gebruikt in UV-polymeriseerbare inkten, verven, vernissen, lijmen alsook in composietmateriaal in de tandheelkunde. Groepsverwante stoffen: andere methacrylaten en epoxyharsen van het bisfenol A-type.


bisabolol


bisphenol a


black pepper


boldo


bradophen
Benzyldodecyl bis(2-hydroxyethyl)ammonium chloride; quaternair ammoniumzout met antimicrobiŽle werking (bv. in sommige uiercrŤmes).


bromodiphenhydramine


bromonitropropanediol


bromotolylsulfone


broxyquinoline


budesonide
Gebruik: lokaal corticosteroid (acetonide-type), zowel op de huid als onder de vorm van aerosol bij rhinitis en asthma. Systemische reacties zijn mogelijk. Goede marker voor corticosteroid contactallergie. Groepsverwante stoffen: andere acetonides (triamcinolone acetonide, desonide, amcinonide, ...) en sommige esters zoals hydrocortisone-17-butyraat. Meestal geen kruisreacties met betamethasone en dexamethasone en -derivaten.


budesonide


budesonide 0,1pet


budesonide 1% pet


budesonide 100%(trial gb)


budesonide-21 dehydroxide


bufexamac


butacaine sulphate


butanedioldimethacrylate
Gebruik en voorkomen: methacrylmonomeer gebruikt o.a. in lijmen, prothesen en composietmaterialen, toegepast in de tandheelkunde. Penetreert doorheen latex, PVC en nitrile handschoenen. Groepsverwante stoffen: andere dimethacrylaten.


butyl aminobenzoate


butyl gallate


butyl methoxydibenzoylmethane
Synoniem: parsol 1789, azobenzone Gebruik: is een zonnefilter (UV-A). Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: isopropyldibenzoylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan foto-allergie veroorzaken.


butylated hydroxyanisole
Synoniem: BHA Gebruik: is aan anti-oxidans (en licht antibacterieel). Voorkomen: in voedingsmiddelen (E320), in cosmetica en in farmaceutische topica, in oliŽn en vetten, in bepaalde industriele producten (afgeleiden van petroleum), in bepaalde reinigingsproducten, thinners en solventen en in veevoeders. Groepsverwante stoffen: butylhydroxytolueen (BHT).


butylated hydroxytoluene
Synoniem BHT. Het is een antioxidans in cosmetische en farmaceutische producten, in oliŽn, vetten. In industriŽle producten zoals brandstoffen, synthetische rubbers en plastics, verven, lakken, inkten, reinigingsproducten, thinners, solventen.


butyleneglycol


butylglycidylether


calceolaria


calcipotriol


calendula (extr glycerid )


camphor


candida albicans


caoutchouc
Voorkomen: sap uit rubberboom (Hevea Braziliensis). Bevat allergiserende proteinen verantwoordelijk voor het contact urticaria syndroom (cutane en extra cutane symptomen zoals neusloop, tranende ogen, ademnood tot anafylactische reacties) vnl. door contact met latex handschoenen, gedragen door (para)medici. Verder ook aanwezig in intubatiemateriaal, catheters, condooms, ballons, .... Groepsverwante stoffen: bv. banaan, kastanje, kiwi, avocado,ficus benjamini.


captan
Gebruik en voorkomen: antischimmelmiddel voor groenten, fruit en planten; bacteriostaticum in zepen en shampoo's.


carba mix
Mengsel van 3 rubberchemicaliŽn: difenylguanidine, zink diethyldithiocarbamaat en zink dibutyldithiocarbamaat. Gebruik: hulpstoffen in rubber (laarzen, tuinslangen, ondergoed, handschoenen, condomen, prothesen), lijmen (schoenlijm), fungiciden in land- en tuinbouw, chemische reagentia in chemische laboratoria (bv. difenylguanidine). Groepsverwante stoffen: kruisreactie met thiuram-mix is frequent.


carrot


carvum


caryophyllene


cascara sagrada


castor oil
Synoniem: (E) castor oil Gebruik: lokale farmaceutische producten (crŤmes, zalven, suppositoria, ...), systemische farmaceutische producten (laxatief), en cosmetica (lippenstiften, crŤmes, enz. ...). Groepsverwante stoffen: ricinusloliederivaten zoals gehydrogeneerde ricinusolie, natriumsulforicinaat (goede marker voor ricinusolie-allergie), polyethyleenglycolricinoleaat.


castor oil hydrogen


cedar wood oil


cefaronide


cefazolin
Gebruik en voorkomen: is een eerste generatie cefalosporine antibioticum. De antibacteriele activiteit is vergelijkbaar met benzylpenicilline. Overgevoeligheidsreacties, ook bij professioneel contact (bv. verplegend personeel) komen voor. Groepsverwante stoffen: andere cefalosporines. 10 tot 20 %van de penicilline-overgevoelige patienten reageren eveneens op cefalosporines.


cefotaxim


ceftriaxon


cefuroxine
Gebruik en voorkomen: is een tweede generatie cefalosporine.De antibacteriele activiteit is vergelijkbaar met benzylpenicilline. Overgevoeligheidsreacties, ook bij professioneel contact (bv. verplegend personeel) komen voor. Groepsverwante stoffen: andere cefalosporines.


cetearyl glucoside


cetomacrogol 1000 - lauromacrogol/ ceteth-20


cetrimide
Gebruik en voorkomen: cetrimide is een quaternair ammoniumzout dat gebruikt wordt als antisepticum, vnl. in farmaceutische topica; ook aanwezig in sommige cosmetica bv. haarbalsems). Kan irritatie veroorzaken.


cetyl alcohol
Gebruik: excipiens (zwakke W/O emulgator) Voorkomen: aanwezig in tal van farmaceutische topica en cosmetica. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met myristylalcohol, stearylalcohol, ... Het verantwoordelijk allergeen betreft een onzuiverheid aanwezig in de gecommercialiseerde grondstof.


chamomile extract-tincture
Plant behorend tot de familie van de composieten. Als extract gebruikt in shampoo, haar- en huidverzorgingsproducten. Bevat sesquiterpeen lactones. Eczemateuze erupties alsook uitzonderlijk anaphylactische reacties na het drinken van kamille thee werden beschreven.


chamomile oil


cheese


chlooracetamide methylol


chloracetamide
Gebruik en voorkomen: als bewaarmiddel in cosmetica, verven,vernissen, industriele oliŽn, leder. Sterk sensibiliserend !


chloramine
Synoniem: tosylchloramide (Na-zout), "carrel", "dakin". Gebruik: lokaal antisepticum.


chloramphenicol
Gebruik: antibioticum, zowel algemeen als lokaal (huid, alsook neus- en oogdruppels). Frequent allergeen.


chlorhexidine acetate-hcl-digluc
Gebruik: antimicrobieel agens Voorkomen: in cosmetica (deodorants, crŤmes), farmaceutische topica, heelkundige zepen, tandpasta en mondoplossingen tegen cariŽs. Geeft zelden allergische reacties, doch zowel een contactdermatitis, een fotocontactdermatitis, als een contacturticaria syndroom zijn mogelijk.


chloro(dichlorophenyl)ethanone


chlorocarboxymethoxymethylindolylpyridine


chlorocresol
Synoniem: parachlorometacresol. Ontsmettings- en bewaarmiddel in industriŽle en medische zepen. Bewaarmiddel in electrodegels, cosmetische en farmaceutische producten, koelvloeistoffen, lijmen, inkten, verven, vernissen, bestrijdingsmiddelen voor land- en tuinbouw. Chloorcresol kan uitzonderlijk contacturticaria uitlokken. Groepsverwante stof: chloroxylenol.


chloroxylenol
Is een ontsmettings- en bewaarmiddel in cosmetische en farmaceutische producten voor lokaal gebruik, electrodegels, industriŽle en medische handzepen, snijvloeistoffen, lijmen, inkten, verven. Groepsverwante stof: chlorocresol.


chlorphenesin


chlorpromazine hydrochloride


chlorquinaldol
Is een bacterie en schimmelwerend middel in farmaceutische producten. Synoniem: sterosan Kruisreactie: clioquinol


chlortetracycline hydrochloride


chocolate


chrysanthemum
Is een plant van de familie van de Compositae of de Asteraceae. Bevat sesquiterpeenlactones.


cinchocaine


cinnamic aldehyde
Is een parfum grondstof en een bestanddeel van fragrance-mix. Geurstof in cosmetische en huishoudproducten (detergenten, zepen). Het is ook een smaakstof in sommige tandpasta's, snoep, cakes, ijs. Kruisallergie met kaneelalcohol, kaneelolie.


cinnamon


cinnamon oil (ceylon)


cinnamyl alcohol
Gebruik: is een aromaticum en parfumgrondstof en een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: geparfumeerde cosmetica, deodorantia en antiperspirantia, cola, vermouth, bittere dranken, mondwater, toiletzepen, tandpasta, geparfumeerde doekjes. Groepsverwante stoffen: kaneelaldehyde.


ciprofloxacin


citral


citronellol


clemizole sulphate-undecenoate


clioquinol
Synoniem: chinoform, quinoline, vioform (iodochlorohydroxyquinoline) Gebruik: synthetisch antimicrobieel agens, is een bacterie en schimmelwerend middel Voorkomen: in farmaceutische topica, in ontstekingsremmende wondgenezende preparaten, en veeartsenij-producten (dierengeneeskunde). Groepsverwante stoffen: kruisreacties met andere quinolines (chloorquinaldol, oxyquinoline, broxyquinoline) zijn mogelijk. Perorale inname van vioform en di-iodoquinone kunnen kunnen tot veralgemeende eczemateuze reacties leiden.


clioquinol


clobetasol propionate


clobetasone butyrate


clopidogrel


cloprednol


clorophene
Antisepticum actief tegen bacteriŽn en schimmels, protozoa en virussen. Het wordt gebruikt als huiddesinfectans.


clotrimazole


clove


cloxacillin


coal tar
Bijproduct in de distillatie van kool. Het wordt gebruikt in farmaceutische topica ter behandeling van eczeem in lijmen, creosoot, insecticiden, bewaringsmiddelen voor hout. Koolteer kan postinflammatoire hyperpigmentatie en fototoxiciteit veroorzaken.


cobalt chloride
Gebruik en voorkomen: in alle nikkelen voorwerpen, de metaalindustrie, toevoeging aan veevoeder en kunstmest, fabricage van vit. B12; drogend middel; accelerator bij het fabriceren van acrylaat- en onverzadigde polyester kunstharsen (plastic brilmonturen, vernis), cement; katalysator (rubber, plastic, chemisch, pharmaceutisch, minerale olien);kleurstoffen en pigmenten (textiel, plastic, rubber, verf kleurkrijt, klei), in drukinkt (offset, boek, krant); in slijpschijf voor porselein, glas, diamant.


cobalt naftenate


cocamide dea
Synoniem: cocamide DEA, coconut diethanolamide Gebruik en voorkomen: niet-ionisch tenside in cosmetische reinigingsmiddelen (badschuimen, zepen, shampoo's, ...); tevens in industriele producten (bv. in koelvloeistoffen).


cocamidopropyl betaine
Gebruik en voorkomen: amfoterisch tensio-actieve stof in vloeibare zeep en reinigingsmiddelen, ontschminkingsprodukten, shampoo's, contactlens vloeistoffen. Groepsverwante stoffen: cocobetaine.


cocamidopropyl pg-dimonium chloride phosphate
Is een fosfolipidencomplex dat verkregen is uit kokosolie. Synoniem: Phospholipid PTC Gebruik: het is een quaternair ammoniumzout enerzijds gebruikt als tensioactieve stof (cationisch tenside), anderzijds omwille van antimicrobiŽle eigenschappen. Voorkomen: cosmetica, waaronder babyproducten, producten voor vrouwelijke hygiŽne, huidverzorgingsproducten, en contactlensvloeistoffen. Groepsverwante stoffen: mogelijk cocamidopropylbetaÔne.


coco hydrolysed animal protein
Gebruik: is een emulgerend middel. Voorkomen: in haarverzorgingsmiddelen, conditionerende middelen, shampoo's en balsems; in cosmetische crŤmes. Groepsverwante stoffen: oleylpolypeptide (Xerumenexģ) en andere eiwithydrolysaten.


coco-glucoside


colophony
Voorkomen: hars en zaagsel van sparren, dennen,coniferen... Gebruik: hars voor strijkstok, papier, drukinkt, linoleum, afdichtingswas, cosmetica (ontharingswas, oog make-up), hechtpleister, soldeerflux, lijm, boen-, vloer- en autowas, hulpstof in kunststoffen- en rubberfabricage, vernis, stroef maken van de huid van worstelaars, atleten en basketbalspelers, in de tandheelkunde. Groepsverwante stoffen: terpentijn, houtteer, perubalsem, parfumgrondstoffen.


comfeel wounddressing


compositae mixture hausen


copper sulphate
Fungicide, pigment in verven. Koperzouten worden gebruikt in farmaceutische topica.


cortisone acetate


cosmetic material


cowhairs


crotamiton


cyanoacrylate
Gebruik en voorkomen: instantlijm, adhesieven voor chirurgische materialen, metalen, plastiek, kunstnagels, rubber en glas. Groepsverwante stoffen: ethylacrylaten.


cyclohexyl thiophtalimide
Gebruik en voorkomen: toevoegstof in rubbers.


cystine


decyl glucoside


deodorant


dephe


desmodur tt


desonide


desoxymethasone


dexamethasone


dexamethasone acetate


dexamethasone disodiumphosphate


dexamethasone sodium phosphate


dexpanthenol
Synoniem: panthotenol, een d-pantotheenzuur (vitamine B-derivaat). Gebruik en voorkomen: in cosmetica, in farmaceutische producten, als additief voor veevoeders.


diallyldisulphide
Belangrijkste allergeen in look, ajuin, prei.


diaminodiphenylmethane
Gebruik en voorkomen: uitgangsprodukt voor de fabrikatie van isocyanaten en polyurethaanharsen en als verharder in epoxy-en polyesterharsen (bv. plastics en lijmen), in anti-corrosieve middelen, als additief in rubbers, in de bereiding van azo-kleurstoffen, in laboratoriumtoepassingen. Groepsverwante stoffen: parafenyleendiamine en verwante verbindingen (kleurstoffen, lokale verdovende middelen, sulfamiden, zonnefilters, ...).


diazolidinyl urea
Diazolidinylureum is een formaldehyde releaser. Gebruik: bewaarmiddel in cosmetica. Groepsverwante stoffen: formaldehyde, imidazolidinylureum.


dibekacine
Antibioticum van de aminoglycosiden-groep voor systhemisch gebruik. Groepsverwante stoffen: neomycine, framycetine, tobramycine, kanamycine, ...


dibenzothiazyldisulphide
Accelerator voor natuurlijke rubber, nitril butadiene, butyl en styrene butadiene rubber. Vertrager voor chloroprene rubber. Bestanddeel van mercapto-mix.


dibutylphtalate


dibutylthiourea


dichlorisone


dichlorobenzyl alcohol


dichlorophene
Is een schimmelwerend en antibacterieel middel in tandpasta, shampoo's, deodorants, crŤmes voor voetschimmels. Kan ook gebruikt worden voor bewaring van katoenvezels, papier, kleefpleisters en koelvloeistoffen. Mogelijke kruisreactie: hexachlorofeen.


diclofenac sodium


dicyclohexylcarbodiimide


didecyldimethylammonium chloride


didecyldimethylammoniumchloride


diethylenetriamine
Basisch amine gebruikt als verharder in epoxyharssystemen. Kan ook irritatiereacties veroorzaken.


diethylthiouree
In neopreen rubber en in plastiek; bv. sportschoeisel, handschoenen, sportartikelen, orthopedische prothesen, medisch materiaal (o.a. tegen slaap-apnea).


diflorasone diacetate


difluprednate


dihydroxyacetone
Gebruik: is een zelfbruiner (vormt met aminozuren van keratine een gekleurd complex). Voorkomen: in zelfbruinende cosmetica.


diiodohydroxyquinoline


dimenhydrinate


dimethicone


dimethisoquin hydrochloride


dimethoate
Is een organische fosforverbinding. Gebruik en voorkomen: als insecticide en acaricide in de landbouw, fruitteelt, groententeelt, sierteelt en boomkwekerijen. Verschillende merkproducten bevatten dimethoaat. Groepsverwante stoffen: andere organische fosforverbindingen zoals omethoaat.


dimethyl sulphoxide


dimethylaminopropylamine
Is een tussenproduct gebruikt in de synthese van alkylamidopropyldimethylamines/alkylamido betaines. Het wordt teruggevonden als onzuiverheid in cocamidopropyl betaine, aanwezig in shampoo's en detergenten. Het wordt gebruikt als verharder van epoxy, als additief in brandstof, kleurstoffen, pesticiden. Het wordt ook gebruikt in de productie van ionenuitwisselaars.


dimethyloldihydroxyethyleneureum
Formaldehyde bevattend hars (textielfinish).


dimethylsulphoxide(trial)


diphenhydramine hydrochloride
Is een antihistaminicum gebruikt in topica, oogdruppels en geneesmiddelen. Het kan fotoallergie veroorzaken (in VVB gebied).


diphenylmethanediisocyanate (MDI)
Isocyanaatderivaat gebruikt in de produktie van polyurethaanlakken, schuimplastics, rubber en lijmen. Soms bekomt men enkel een positieve reactie voor de industriel gecontacteerde kwaliteit.


diphenylthiourea
Synoniem: DPTU Gebruik: accelerator die gebruikt wordt in rubber en plastiek, lijmen, pleisters, duikerspak, detergenten, rubberen orthopedisch materiaal: anticorrosief materiaal voor metalen. Allergische contactdermatitis, purpura en urticaria zijn mogelijk.


dipivefrine hydrochloride
Gebruik: als sympathomimeticum; ook in de behandeling van glaucoma. (zeldzame oorzaak van contactallergie in oogpreparaten)


dipropylene glycol


dipyridamol


direct orange 34


disodium edetate
Synoniem EDTA. EDTA is een complexator van metalen, komt voor in cosmetica, farmaceutische producten zoals bv. oog-, oor- en neusdruppels, lokale anesthetica,antibiotica, antihistaminica.


disperse blue 106
Mono-azo textielkleurstof (vnml. in polyester) Groepsverwante stoffen: disperse blue 124.


disperse blue 124
Textielkleurstof van het azo-type, gebruikt in cellulose vezels, polyester o.a. in donkere voeringen. Kruisreactie met disperse blauw 106.


disperse blue 153


disperse blue 3
Textielkleurstof van het antraquinone type. Kleurstof in nylon, acryl, polyester, acetaat. Ook gebruikt voor kousen.


disperse blue 35
Textielkleurstof van het antraquinone type gebruikt in nylon, acryl, polyester en acetaat.


disperse blue 85
Textielkleurstof van het azo-type, gebruikt in synthetische vezels.


disperse brown 1
Textielkleurstof van het azo-type, gebruikt voor synthetische vezels.


disperse mix malmŲ


disperse orange 1
Kleurstof in textiel van het azo type, gebruikt in Diolen, Tergal, Terlenka, nylon, Trevira.


disperse orange 13


disperse orange 3
Is een azo kleurstof, vnml. aanwezig in synthetische textielsoorten. Groepsverwante stoffen: kan kruisreageren met disperse geel 3, parafenyleendiamine, para-amino-azobenzeen, enz.


disperse red 1
Textielkleurstof, azokleurstof in nylon, polyester, gebruikt voor kousen.


disperse red 17
Textielkleurstof van het azo type. Kleurstof in acetaat, zijde, wol, katoen. Ook gebruikt in kousen.


disperse yellow 3
Azo-kleurstof in synthetische textielvezels (acetaat en nylon). Groepsverwante stoffen: andere p-aminobenzeenverbindingen en andere azokleurstoffen.


disperse yellow 9
Textielkleurstof van het nitrotype. Kleurstof in Terylene.


disulfiram
Thiuramderivaat (rubberadditief).


dithianone


dithiodimorpholine
Additief in rubber.


dmdm hydantoin
Is een formaldehyde liberator die wordt gebruikt als bewaarmiddel in cosmetische producten, vooral shampoo, conditioner, reinigingsvloeistoffen, make-up. Het wordt ook gebruikt in herbiciden, kleurfotografie, latex verven, vloerpolish, snijoliŽn, lijmen, inkten, fotokopiepapier.


dodecanol


dodecyl gallate


dodecylmercaptane


doxycycline


dynasilan glymo


echinacea (extr glycerid )


econazole nitrate


eosin
Lokaal indrogend middel in farmaceutische topica. Het is geen ontsmettingsmiddel. Het wordt gebruikt als kleurstof in nagellak, wol, zijde, papier, cosmetica, geneesmiddelen.


epoxy acrylate
Gebruik en voorkomen: acrylaat oligomeer, gebruikt in UV- polymeriserende inkten en vernis, tandheelkundige materialen. Groepsverwante stoffen: andere acrylverbindingen en epoxyharsen van het bisfenol A-type.


epoxy resin
Gebruik en voorkomen: in twee- of meercomponenten systemen (hars, harder, evt. katalysator); electrische isolatie; lijmlak en verf voor plastiek, metaal, hout, keramische produk ten en tegels; tandheelkundige vulling; afdichtingsmiddel, gatenvulmiddel, bindmiddel (bv. in cement), produktie van brilmonturen en glasvezels; hechtend materiaal bij de fabricage van lamineringen. Groepsverwante stoffen: bisphenol A, epichloorhydrine, allylglycidylether.


erythromycin


escin


ethinyloestradiol


ethoxyethyl p-methoxycinnamate


ethoxyethylacrylate


ethyl dihydroxypropyl para aminobenzoate


ethyl methacrylate


ethylacrylate
Is een ethylester van acrylzuur. Gebruik en voorkomen: watergebaseerde verven, emulsie-gebaseerde polymeren gebruikt in de papier- en textielindustrie, harsen in lederfinishes en in lijmen. Groepsverwante stoffen: andere acrylaten.


ethylene glycol monostearate


ethylenediamine hydrate
Gebruik en voorkomen: metaalcomplexerende stof met beperkt gebruik in farmaceutische crŤmes, verder in rubber, antivriesmiddelen, epoxyharsen, fotografische producten. Aanwezig in aminofylline (systemische reacties !).


ethyleneglycol dimethacrylate
Gebruik en voorkomen: methacrylaat monomeer in tandheel- kundige samenstellingen, klevende prothesen, kunstnagels, drukinkten, lijmen, .... Penetreert doorheen latex en PVC handschoenen.


ethylenethiourea
Gebruik en voorkomen: in rubber, vnl. neopreen (mogelijke omzetting naar carbamaten), allergeen in (sport)schoenen, duikbril, surfpak, orthopedische prothesen, ...) en als fungicide.


ethyleneurea, melamineformaldehyde


ethylhexylglycerin


etofenamate
Is een niet-steroidaal anti-inflammatoir middel dat contactallergie maar vooral ook fotocontactallergie kan geven. Kruisreactie is mogelijk met ketoprofen.


eucalyptus oil


eucerin


eugenol-benzoyleugenol
Gebruik: is een bestanddeel van kruidnagelolie en aanwezig in de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: insectenlokker, dentale analgetica, parfums. Groepsverwante stoffen: perubalsem. Kan urticaria uitlokken.


farnesol
Voorkomen: is een natuurlijke parfumgrondstof en antibacterieel middel. Gebruik: in parfums en toiletwaters, in deodorantia en antiperspirantia. Groepsverwante stoffen: perubalsem.


fat


fenoprofen


fenoterol hydrobromide


fenoxypoly(ethylenoxy)ethylacrylate
Gebruik en voorkomen: in Loctite 302, gebruikt om de naald te lijmen in het injectiemateriaal verbonden aan een insulinepomp (Cliniset© en Clinisoft©, Pharmaplast; Disetronic©, Disetronic). Deze lijm is niet aanwezig in Pureline Basic© en in Disetronic Infusion Set Plus©


fenticonazole nitrate


fish
Kan een protein contactdermatitis veroorzaken. Pricktest positief.


flourmix


flucloronide


flucloxacilline


fludrocortisone acetate


flumethasone pivalate


flumoxonide


flunisolide


fluocinolone acetonide


fluocinonide


fluocortin butylester


fluocortolone


fluocortolone hexanoate


fluocortolone pivalate


fluorodihydro-oxiranyl-benzopyran


fluorometholone(acetate)


fluprednidene acetate


fluprednisolone acetate


fluticasone propionate


formaldehyde
Gebruik: antitranspiratiemiddel, ontsmettingsmiddel, conserveermiddel (bv. cosmetica, industriele en huishoudelijke produkten, tuinbouwprodukten), looistof, fixeervloeistof voor histologische preparaten, stabilisator in fotografie, fabricage van: kleurstoffen, paraformaldehyde, plastics (formaldehydehars), lijmen, textielfinish, papier, gipsverband, geneesmiddelen.


fragrance-mix
= mengsel van 8 parfumingredienten, nl. kaneelalcohol, kaneelaldehyde, hydroxycitronellal, amylcinnamaldehyde, geraniol, eugenol, iso-eugenol en oak moss met sorbitansesquioleaat als emulgator. Marker voor parfumallergie. Groepsverwante stoffen: perubalsem, houtteer, essentiele olien.


framycetin


fresh/dried lemon peel


frullanolide


fuchsia


gamma-glycidoxypropyltrimethoxysilane


garlic


gentamicin sulphate
Gebruik: topisch en systemisch breedspectrum antibioticum. Ook gebruikt in de oogheelkunde. Groepsverwante stoffen: andere aminoglycosiden (neomycine, framycetine, kanamycine, tobramycine, enz. ...)


geraniol
Parfumgrondstof die behoort tot de groep van de terpenen. Aanwezig in o.a. Pelargonium (geranium) en rozenolie. Is een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: parfums, farmaceutische producten, geranium- en rozenolie, cosmetica.


geranium


geranium oil
EssentiŽle olie in parfums.


gerbera


girdle


glove


glue


glutaraldehyde
Gebruik: ontsmettingsmiddel (koude sterilisatie van endoscopen), antiperspirant, kleuren van leder, in de fotografie.


glyceryl monostearate
Vetzuurester, zwakke w/o emulgator in topisch farmaceutische producten en cosmetica.


glyceryl ricinoleate


glyceryl trinitrate


glycerylmonothioglycolaat
Gebruik en voorkomen: in zure permanente haargolfoplossingen (penetreert doorheen rubber handschoenen). Kruisreageert met ammoniumthioglycolaat: oorzaak van beroepsdermatosen bij kappers.


glycerylrosinate


glycidyl methacrylate


glycol salicylate
Gebruikt in oliŽn en crŤmes ter behandeling van spier- en gewrichtsaandoeningen.


glyoxal


goldsodiumthiosulfate
Gebruik en voorkomen: goudzout dat vaak positieve huidreacties teweegbrengt welke meestal niet relevant zijn, tenzij uitzonderlijk bij intolerantie voor gouden juwelen entandprothesen. Wordt niet routinegewijze getest omwille van kans op primaire sensibilisatie en fors granulomateuze reacties.


grass


grasshopper


grasspollen


guaiazulene


halcinonide acetate


hedera helix


hellebore


hexamethylenediisocyanate


hexamidine isethionate
Hexamidine wordt als antisepticum gebruikt in topische farmaceutische producten en als bewaarmiddel in cosmetica (bv. haarlotions).


hexamine
Is een urinair antisepticum. Het is een rubberaccelerator en formaldehyde releaser. Komt tussen in de productie van fenolformaldehyde hars, is een bewaarmiddel in cosmetica, een corrosie inhibitor voor staal. Het is een verharder van epoxyhars.


hexandioldiacrylate


hexylene glycol


homatropine hydrobromide


honesty


house dust


house-dustmite


human dander


hydrazine sulphate
Gebruik en voorkomen: als reducerend agens in de fotografie,als drukstabilisator in smeerolien; ook als soldeerflux (bv. voor koper, aluminium, ...); antischimmelmiddel.


hydrocortisone
Gebruik: zwak corticosteroid zowel voor lokaal als voor systemisch gebruik. Kruisreacties met prednisolone, methylprednisolone, prednisone en -derivaten alsook met tixocortol pivalaat. Systemische reacties zijn mogelijk. Meestal vormen betamethasone en dexamethasone en -derivaten goede alternatieven voor hydrocortisone overgevoelige personen.


hydrocortisone aceponate


hydrocortisone acetate


hydrocortisone buteprate


hydrocortisone hydrogen succinat


hydrocortisone-17-butyrate
Voorkomen: locaal corticosteroid van het ester type. Groepsverwante stoffen: andere corticosteroiden van het ester type zoals bv. methylprednisolone aceponaat, doch ook met budesonide (een acetonide) en (minder frequent) hydrocortisone. Meestal vormen betamethasone en dexamethasone en -derivaten goede alternatieven voor hydrocortisone butyraat- overgevoelige personen.


hydrocortisone-21 butyrate


hydroquinone
Gebruik en voorkomen: als anti-oxidans in veevoeders, haarkappersproducten (kleurmiddelen); als reducerend agens en ontwikkelaar in de fotografie; inhibitor in plastics op basis van acrylmonomeren.


hydroquinonemonobenzylether
Additief in rubber.


hydroxycitronellal
Gebruik: is een parfumgrondstof en een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: in bloemenparfums, insecticiden, antiseptica. Groepsverwante stoffen: citronellal, geranium.


hydroxyethylmethylacrylate
Gebruik en voorkomen: methacrylaat monomeer gebruikt in inkten, lijmen, lak, tandheelkundige materialen, kunstnagels, ... Penetreert doorheen latex, PVC en nitrile handschoenen. . Synoniem: HEMA Groepsverwante stoffen: andere methacrylaten.


hydroxylammoniumchloride(sulfate)
Gebruik: reducerend agens in de fotografie; tevens in de textielindustrie, vloerwas en als anti-oxidans in vetzuren en zepen.


hydroxypalmitylisopropylether/dea-dihydroxypalmitylphosph


hydroxypropylmethacrylate


hydroxyquinoline sulphate


hydroxystearic acid


hyoscine hydrobromide


ibuprofen


ichthammol-albichtyol


imidazolidinyl urea
Is een formaldehydereleaser. Gebruik: bewaarmiddel in farmaceutische, cosmetische (shampoo's, deodorants, ...), huishoudelijke en industriele produkten. Groepsverwante stoffen: formaldehyde, diazolidinylureum, ...


immersion oil
Gebruikt voor microscopie. Sinds 1997 werden verschillende gevallen van contactallergie voor de immersie-olie van de firma Leica geobserveerd in laboratoria van menselijke erfelijkheid, microbiologie, hematologie, bacteriologie, ... Bevat meer dan 80 % epoxyharsderivaten.


impregum
Gebruik en voorkomen: tandheelkundig preparaat.


industrial epoxy resin


industrial oil


ink


insuline


iodine
Gebruik en voorkomen: ontsmettingsmiddel. Kan irritatie veroorzaken.


isoamyl p-methoxycinnamate


isobornylacrylate
Gebruik en voorkomen: in Loctite 302, gebruikt om de naald te lijmen in het injectiemateriaal verbonden aan een insulinepomp (Cliniset© en Clinisoft©, Pharmaplast; Disetronic©, Disetronic). Deze lijm is niet aanwezig in Pureline Basic© en Disetronic Infusion Set Plus©.


isobutylpaba
Voorkomen: is een zonnefilter (UV-B). Gebruik: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: PARA-bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaÔne, sulfonilamide, para-aminobenzoŽzuur (PABA), diaminodifenylmethaan, .... De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan foto-allergie veroorzaken.


isoconazole(nitrate)


isocyanate


isodeceth 5


isoeugenol
Maakt deel uit van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Gebruik: een bestanddeel van kruidnagelolie. Voorkomen: mondwaters, tandpasta, tandcement, antiseptica, inhalantia. Groepsverwante stoffen: eugenol, perubalsem.


isofluprednone acetaat


isopropyl alcohol
Antisepticum, solvent. Komt voor in voorverpakte ontsmettingsdoekjes, onder EKG electrodes i.p.v. pasta, als denaturatiemiddel voor alcohol.


isopropyl lanolate


isopropyl myristate


isopropyldibenzoylmethane
Gebruik: U.V.A zonnefilter Kan ook foto-overgevoeligheid veroorzaken.


isopropyldibenzoylmethane/methylbenzyliden camphor


itraconazole


jojoba oil


juniperus


kanamycin sulphate
Antibioticum van de aminoglycosiden-groep. Groepsverwante stoffen: neomycine, framycetine, gentamycine, tobramycine, ...


kathon 886 mw
Gebruik en voorkomen: kathon 886 is een mengsel van isothiazolinonederivaten voor industrieel gebruik, bv. in koelvloeistoffen en verven.


ketoconazole


ketoprofen


kiwi
Kan contact urticaria veroorzaken. Kruisreactie mogelijk met latex (prick test positief).


lactic acid (dl)


lauramine oxide
Gebruik en voorkomen: tensio-actieve stof, aanwezig in bv. hibiscrub. Kan naast chloorhexidine eveneens professionele contactallergie veroorzaken.


laurel berry oil


laureth


lauryl glucoside


lavender
EssentiŽle olie in parfums, soms ook als smaakstof gebruikt. Bevat o.a. geraniol.


lavender oil


leather


leek


lemongrass oil


lichen mix
Is een mengsel van korstmossen. Is een oorzaak van contactdermatitis bij boswachters en houtbewerkers. Kan airborne-allergie (ook foto-allergie) veroorzaken.


lignocaine hydrochloride
Is een lokaal verdovingsmiddel met een amide structuur. Het komt voor in verdovende crŤmes of in injecties bij een kleine ingreep; intraveneus wordt het gebruikt voor hartritmestoornissen. Geen kruisreactie met lokale verdovingsmiddelen van het estertype.


limonene


linalool


linoleum


lyral


machaerium scleroxylon


macrogol
Polyethyleenglycol is een mengsel van glycolen. De lage moleculaire gewichten van 200 tot 700 zijn vloeibaar, de hoge van 1000 tot 6000 zijn vast. Ze worden gebruikt als vehicula in farmaceutische topica (suppo's), cosmetica, detergenten, tandpasta, contraceptiva, insectenwerende producten. In de industrie worden ze aangewend als solvent voor nitrocellulose in lijmen, verharders van epoxy. De laag moleculaire polyethyleenglycolen van 200 tot 400 kunnen contacturticaria en eczeem veroorzaken.


maleated soybean oil


mastic (industrial)


mazipredone


meat


medrysone


melamine formaldehyde
Formaldehyde bevattend hars, gebruikt als papier- en textiel finish (bv. om kreuk- en krimpvrij te maken). Aanwezig in Cellamine© gips. Kruisreacties mogelijk met formaldehyde.


menadione sodium bisulphite
Synoniem: menadione Gebruik: nutritioneel agens aanwezig in veevoeders. Mogelijke oorzaak van airborne dermatitis bij veehouders.


mephenesin


mepivacaine hydrochloride


meprednisone


mercapto-mix
Mengsel van 2 rubberallergenen. Hulpstoffen in rubber (schoenen, kleding, gebruiksvoorwerpen). Cfr. ook mercaptobenzothiazole


mercaptobenzothiazole
Gebruik en voorkomen: hulpstof in rubber (bv. schoenen en kleding, gebruiksvoorwerpen), schimmmel- en bacteriewerend middel in koelwatersystemen; antivries; antiroesttoevoeging aan boor- en snijolie. Groepsverwante stof: dibenzothiazyldisulfide (rubberhulpstof).


mercuric oxycyanide


mercurochrome
Synoniem: mercurochroom . Gebruik: antisepticum gebaseerd op een organisch kwikderivaat. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met andere organische, soms ook anorganische kwikderivaten.


mercury
Vluchtig metaal. Voorkomen: in o.a. tandheelkundig materiaal (amalgaam) en thermometers (breken ervan veroorzaakt zgn. kwik exantheem of "Baboon-syndroom"). Gebruik: in de landbouw (bestrijdingsmiddelen), verfindustrie en als laboratorium reagens. Groepsverwante stoffen: reacties met anorganische en vaak ook met organische kwikderivaten.


methoxy peg-17/dodecyl glycol copolymer


methoxy peg-22/dodecyl glycol copolymer


methyl glucose sesquistearate


methyl nicotinate


methyl salicylate
Wordt gebruikt in oliŽn en crŤmes, ter behandeling van bursitis, spierpijnen. Het is een smaakstof in sommige tandpasta's. Het kan kruisreageren met andere salicylaten.


methyl(chloro)isothiazolinone (kathon cg)
Is een mengsel van methylisothiazolinone en methylchloorisothiazolinone. Gebruik: conserveermiddel met een goede antibacteriele en algicide werking, in vloeibare (waterhoudende) produkten voor industrieel en huishoudelijk gebruik en in cosmetica. Merknamen: Euxyl K100, Grotan TK2, Kathon CG (cosmetica), Kathon 886 MW (metaalbewerking), Mergal K7. Patienten met een contactallergie voor methyl(chloor)isothiazolinone verdragen soms wel produkten die onmiddellijk afgespoeld worden (bv. shampoo's).


methyl-4-toluenesulfonate


methylbenzylidene camphor
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B). Voorkomen: in zonneproducten. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan foto-allergie veroorzaken.


methyldibromoglutaronitrile(in euxyl k400)
Gebruik: bewaarmiddel in cosmetica, snij-olie, verven, watergebaseerde huishoudelijke en industriele produkten. Synoniem: dibromodicyanobutaan


methylhydroquinone


methylmethacrylate


methylprednisolone aceponate


methylprednisolone aceponate 1%ip/ipm(trial)


methylprednisolone acetate


methylprednisolone hemisuccinate


methylprednisolone(acetate-sodiu


metipranolol(hydrochloride)


mexenone


miconazole nitrate
Gebruik en voorkomen: antifungicide van het imidazole type.Wordt gebruikt in dermale en vaginale bereidingen. Groepsverwante stoffen: econazole en andere imidazolderivaten.


microcrystalline wax


minoxidil


mitymycin c


modified colophony


mokka


momethasone furoate


monomethylolphenol


morpholinyl-mbt
Accelerator voor natuurlijke rubber, isoprene butadiene, styrene butadiene, nitril butadiene rubber. Bestanddeel van mercapto-mix.


mupirocine


musk


musk ambrette
Is een synthetische parfumgrondstof; komt voor in aftershaves, zeep, detergenten, cosmetica, lotions, mondwaters. Contact met zonlicht kan foto-allergie uitlokken.


myristyl alcohol


n,n'dimethylaminoethylmethacrylate
Gebruik en voorkomen: is een amine-gebaseerde activator gebruikt in licht-polymeriseerbare acrylhoudende composiet- materialen, toegepast in de tandheelkunde. Groepsverwante stoffen: andere methacrylaten. Penetreert doorheen latex-, PVC- en nitrile handschoenen.


n,n-diethyl-2-methyl-1,4-phenylenediamine-hcl
Synoniem: diethylmethylfenyleendiamine Gebruik: als kleurontwikkelaar in de fotografie. Kan lichenoide huidreacties veroorzaken.


n-cyclohexylbenzothiazylsulphenamide
Accelerator in natuurlijke en styrene-butadienethiazylsulfenamide rubber. Bestanddeel van mercapto-mix.


n-ethyltoluene sulfonamide
Gebruik en voorkomen: in tandheelkundige materialen om tandholtes te isoleren, het plastificeren van lak, in polyamides, cellulose acetaat, enz.


nailvarnish


naphtyl mix


nectarine


neomycin
Gebruik: lokaal antibioticum (farmaceutische produkten, dierlijk voedsel). Groepsverwante stoffen: andere aminoglycosiden (framycetine,kanamycine, paromomycine, tobramycine, enz)....


netilmicin sulphate
Antibioticum van de aminoglycosiden-groep voor systhemisch gebruik. Groepsverwante stoffen: neomycine, framycetine, gentamycine, tobramycine, ...


niaouli oil


nickel sulphate
Gebruik en voorkomen: schoen- en textielsluitingen (jeans- knop), zilveren en witgouden juwelen, brilmonturen, horloges, haarspelden, munten, sleutels, metalen stoelen en bureau's, muziekinstrumenten, naai- en schrijfgerief. Nikkelallergie is vaak geassocieerd met kobalt en palladium-overgevoeligheid.


nicotine(resinate)


niflumic acid


nitrobutylmorpholine
Is een ingredient van Bioban CS 1246 (70 %) Gebruik en voorkomen: als antimicrobieel middel in bv. diesel en verwarmingsoliŽn, in koelvloeistoffen.


nitrofurazone
Synoniem: furacin, nitrofural Gebruik: antibioticum Voorkomen: in farmaceutische topica, veeartsenijproducten en bepaalde dierenvoeding. Het is een bekend en krachtig allergeen, voornamelijk bij gebruik voor gesurinfecteerde stasedermatitis, gesurinfecteerd eczeem en brandwonden. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met nitrofuranen (Furadantineģ en Urfadynģ) zijn mogelijk. Toediening van dit geneesmiddel kan bij nitrofurazone-overgevoelige patiŽnten, een veralgemeende huiduitslag veroorzaken.


nonoxynol 14


nonoxynol 18


nonoxynol 8,3


nonoxynol 9
Gebruik: niet-ionische emulgator, toegepast in lokale farmaceutische topica zoals bepaalde ontsmettingsmiddelen, doch ook in huidreinigingsmiddelen en detergenten. Het is als spermicide verwerkt in crŤmes en als anti-viraal middel in rubber condomen en PVC-handschoenen. Groepsverwante stoffen: andere nonoxynols alsook octoxynols met beperkt aantal ethyleenoxydegroepen.


nystatin


o-nitro-p-phenyleendiamine
Gebruik en voorkomen: semi-permanente haarkleurstof, verwant aan parafenyleendiamine en afgeleide verbindingen.


oak moss
Is afkomstig van de schimmels van Evernia prunastri. Gebruik: is een parfumgrondstof en maakt deel uit van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: in after shaves en in tal van parfums.


octoxynol-9


octyl methoxycinnamate


octyldimethyl para-aminobenzoate
Synoniemen: Escalol 507, padimaat Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: PARA- bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaÔne, sulfonilamide, para-aminobenzoŽzuur (PABA), diaminodifenylmethaan, .....


octylisothiazolinone


oestradiol


oil of patchouli


olaquindox


oleamidopropyldimethylamine


oleth-10


oleth-7


olive oil


omethoate
Is een organische fosforverbinding. Merknaam: Folimat SL 500 (Bayer). Gebruik en voorkomen: als insecticide en acaricide in de landbouw, fruitteelt, groententeelt en sierteelt. Groepsverwante stoffen: andere organische fosforverbindingen zoals dimethoaat.


onion


orange


oregano


own product


oxidized d-limonene


oxidized l-limonene


oxybuprocaine hydrochloride


oxytetracycline hydrochloride


p-aminoazobenzene
Gebruik: marker voor een "para"-allergie (cfr. parafenyleen-diamine). Voorkomen: azo-kleurstoffen, leder, textielkleurstoffen (ook kousen), pigment in plastiek en rubber.


p-aminodiphenylamine


p-tert-butyl phenolformaldehyde resin
Is een synthetisch polymeer bekomen door condensatie van p-tert-butylfenol met formaldehyde. Gebruik: in neopreenlijmen voor lederen artikelen (schoenen,horlogebandje), lijmen voor hout, papier, metaal, plastics en rubber; materiaal voor electrische isolatie; in houtbewaarmiddelen, voor impregnatie van textiel en papier, in epoxyharsen. Groepsverwante stoffen: andere fenolformaldehydeharsen.


p-tolueendiamine sulfate
Gebruik en voorkomen: semi permanente haarkleurstof, verwant aan parafenyleendiamine en afgeleide verbindingen.


paint


palladiumchloride
Metaal, aanwezig in gouden, zilveren, koperen en andere tandlegeringen alsook in juwelen (bv. uurwerk) Ook als labo-reagens. Groepsverwante stof: nikkel.


pancreatin


panda


papain


paper


paprika


para-aminobenzoic acid
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: parafenyleendiamine, procaine, benzocaine, haarkleurstoffen, sulfonamides, derivaten van PABA, diaminodifenylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met para-aminobenzoezuur kan soms foto-allergie veroorzaken.


para-aminophenol


parabens
Synoniem: parahydroxybenzoezuuresters, "Nipagin", "Nipasol",.... Gebruik: bewaarmiddelen in farmaceutische topica, cosmetica, speelgoedgels en voedingsmiddelen. Sensibiliseren meestal via farmaceutische topica (beschadigde huid).


paraphenylenediamine
Marker voor para-aminobenzeenverbindingen. Gebruik en voorkomen: kleurstof in rubber, lak, kousen,ledertextiel, bont, haarverven, schoenpoets. Rubber- en plastiekhulpstof; uitgangsstof bij het fabriceren van plaatselijke verdovingsmiddelen (estertype) en sulfa-preparaten; fotografisch ontwikkelaar. Groepsverwante stoffen: azokleurstoffen, aromatische amines,paraaminobenzoezuur (PABA en afgeleiden), diaminodifenyl- methaan (in rubber en plastic).


paromomycin
Antibioticum van de aminoglycosiden-groep, enkel gebruikt voor darmdecontaminatie. Groepsverwante stoffen: neomycine, framycetine, kanamycine, gentamycine, tobramycine, ...


parsley


pear


peg- 2 ricinoleate


peg-20 glyceryl oleate


peg-40 castor oil


penicillin
Synoniem: benzylpenicilline, Penicilline G Gebruik: antibacterieel geneesmiddel Veroorzaakt zowel type I als type IV overgevoeligheidsreacties (ook bij professioneel contact, bv. bij verplegingspersoneel, veeartsen, ...). Groepsverwante stoffen: andere penicilline derivaten.


pentaerythrito citrate stearate


pentaerythritoltriacrylate


pentylene glycol


peppermint oil


perfume


perfume veet cold wax


perfume-aromaticum


phenol formaldehyde resin


phenolformaldehyderesin 2
Is een synthetisch polymeer bekomen door condensatie van fenolen met formaldehyde. Gebruik: in neopreenlijmen voor lederen artikelen (schoenen), in lijmen voor allerlei doeleinden. Groepsverwante stoffen: andere fenolen, p-tert butylfenol- formaldehydehars.


phenothiazine


phenoxyethanol
Gebruik: is een antimicrobieel en antifungistatisch middel. Voorkomen: in cosmetica, farmaceutische topica, ontsmettingsmiddelen voor wonden, insectenverdrijvende middelen ("insect-repellents"), in combinatie met methyldibromoglutaronitrile in Euxyl K400ģ en met parahydroxybenzoezuuresters in Fenonipģ.


phenyl glycidyl ether


phenyl-beta-naphtylamine
Toevoegstof voor rubber die de degradatie van natuurlijke rubber styrene butadiene, nitril en chloroprene tegengaat.


phenylbenzimidazolsulphonic acid
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: fenylmethylbenzoazol.


phenylbutazone


phenylcyclohexyl-p-phenyleendiamine
Toevoegstof in natuurlijke rubber, styrene, butadiene en chloroprene rubber. Bestanddeel van black rubber mix. Kruisreacties mogelijk met PPD en azo-kleurstoffen in kledij.


phenylephrine hydrochloride-bita
Gebruik: nasaal en oculair decongestivum; mydriaticum (zeldzame oorzaak van contactallergie in oogpreparaten).


phenylisopropyl-ppd
(IPPD) Stof die de degradatie van natuurlijke rubber, styrene butadiene, nitril butadiene en chloroprene meer tegengaat. Bestanddeel van black rubber mix. Kruisreacties mogelijk met PPD, azo-kleurstoffen in kledij.


phenylmercuric acetate


phenylmercuric borate
Organische kwikverbinding, gebruikt als fungicide, bewaarmiddel in cosmetica, oogdruppels, ontsmettingsmiddel, zuigtabletten tegen keelpijn. Komt ook voor in spermadodende middelen. Kruisreactie mogelijk met andere organische kwikverbindingen.


phenylmercuric nitrate
Ontsmettingsmiddel in farmaceutische producten. Kruisreactie met andere organische kwikverbindingen.


phoxim
Gebruik en voorkomen: foxime is een organisch fosforzuurester, inhibitor van cholesterase; gebruikt als acaricide eninsecticide. Mogelijke oorzaak van airborne dermatitis.


pine oil
Is een mengsel van terpenen. Gebruikt in ontsmettingsmiddelen, zepen, deodorants.


piperacillin


piroctone olamine


piroxicam
Is een niet-steroidaal anti-inflammatoir middel dat bij inname een fotocontactallergie kan veroorzaken bij patiŽnten allergisch aan thiosalicylzuur, een component van thiomersal. Het kan ook allergie en fotoallergie geven bij locaal gebruik.


plants


plastic


polyester resin


polyisobutylene


polymyxin b sulphate
Gebruik: lokaal antibioticum, vaak gebruikt in combinatie met neomycine. Voorkomen: zalven, cremes, oog- en oordruppels.


polyoxyl stearate


polysorbate 60
o/w emulgator (synoniem Tween) in topisch farmaceutische producten en cosmetica.


polysorbate 80
o/w emulgator (synoniem Tween) in topisch farmaceutische producten en cosmetica.


polyvinylacetate


potassium dichromate
Gebruik en voorkomen: meest frequente oorzaak van schoen (leder)allergie; in cement, in geimpregneerd hout, in de verfindustrie (bv. verf voor glas, porselein en plastics), in de bouwdindustrie voor reparatie- en opvulmaterialen, in de metaalindustrie, in lasrook, in laboratorium- en fotografischechemicalien, (in "javel"water).


potassium iodide


potassium sorbate


potato


povidone iodine


ppd black rubber-mix
Voorkomen: is een mengsel van 2 rubberallergenen. Gebruik: meestal in donkergekleurde rubber, bv. transportband, duikbril, banden, melkmachines (veeteelt), laarzen, gebruiksvoorwerpen.


ppg-11 stearyl ether


pramoxine hydrochloride


prednicarbate


prednicarbate 1% pet(trial gb)


prednisolone


prednisolone acetate


prednisolone caproate


prednisolone pivalate


prednisolone sodium metasulphobenzoate


prednisolone sodium succinate


prednisone


prepared storax
Component van benzoetinctuur. Wordt gebruikt in topica en parfum, kan kruisreageren met perubalsem en styreen.


primin
Voorkomen: = het belangrijkste allergeen van verschillende Primula soorten, vnl. de kegelsleutelbloem. Primine wordt gesecreteerd door de klierharen, in grote mate aanwezig in de bladeren van de plant. De hoeveelheid allergeen varieert naargelang het seizoen. Kruisreacties: Omwille van de quinone-structuur van primine kan kruisallergie voorkomen voor analoge verbindingen, aanwezig in bv. tropische houtsoorten zoals teakhout, palisander en cocobolo.


primula


procainamide hydrochloride


procaine
Gebruik: locaal anestheticum van het estertype. Groepsverwante stoffen: andere chemisch verwante stoffen zoals benzocaine en butoform, soms ook andere p-amino- benzeenverbindingen.


procaine hydrochloride


procaine penicillin g
Synoniem: procaine penicilline, penicilline G procaine Gebruik: heeft dezelfde antimicrobiele activiteit als benzylpenicilline. Groepsverwante stoffen: zowal procaine (en aanverwante esters) en andere penicilline derivaten.


procinonide


progesterone


promethazine hydrochloride
Is een antihistaminicum van de fenothiazines. Het wordt gebruikt in farmaceutische topica, in geneesmiddelen onder de vorm van tabletten, siroop of injecties. Kruisreacties: ethyleendiamine,chloorframazine. Het kan een E.E.M. like reactie uitlokken, kan fototoxische en fotoallergische reacties uitlokken.


propacetamol hydrochloride
Is een "prodrug" van paracetamol (hydrolyse in het plasma). Synoniem: Prodafalgan. Gebruik en voorkomen: als pijn- en koortsbestrijdend middel. Groepsverwante stoffen: kruisreactie met paracetamol komt NIET voor. Contactallergie doet zich beroepshalve voor bij het medisch personeel tijdens de manipulatie van injecties (gelaat- en handeczeem). Systemische toediening kan een huideruptie veroorzaken bij gesensibiliseerde personen.


propiconazole


propolis
Harsachtige substantie afkomstig van bijenraten. Wordt teruggevonden in biocosmetica, dagcrŤmes, lotions, tandpasta, mondwater, kauwgom. Ook gebruikt als wax voor violen. Kruisreactie met perubalsem, kan airborne contactallergie veroorzaken.


propyl gallate
Gebruik: is een anti-oxidans en bewaarmiddel (licht antibacterieel ).Voorkomen: in cosmetica, farmaceutische producten voor plaatselijk gebruik, in bepaalde voedingsmiddelen (E 310) zoals bepaalde soorten boter en margarine, in wassen en vetten, in bakkersproducten. Groepsverwante stoffen: andere gallaten zoals octylgallaat en dodecylgallaat.


propylene glycol
Gebruik: als oplosmiddel, bevochtiger en stabiliseermiddel. Voorkomen: in vitaminepreparaten, farmaceutische topica (lokaal en systemisch), cosmetica, wondverbanden en electrode-gels, als plastificeermiddel, in de diergeneeskunde als precursor van glucose, in voedingsmiddelen en metaalbewerkingsvloeistoffen (koelemulsies).


pyrogallol
Vroeger gebruikt in farmaceutische producten (vooral ter behandeling van psoriasis. Niet meer toegelaten in cosmetica (haarkappersproducten).


quaternium 15
Gebruik: is een liberator van formaldehyde en wordt gebruikt als bacterie- en schimmeldodend middel. Voorkomen: farmaceutische topica, cosmetica, poetsmiddelen, huishoudelijke reinigingsmiddelen en industriŽle producten. Groepsverwante stoffen: formaldehyde en andere formaldehyde liberatoren (bv. imidazolidinylureum, diazolidinylureum, ...).


ranitidine hydrochloride


reactive black 5


reactive blue 21


reactive blue 238


reactive orange 107


reactive red 123


reactive red 238


reactive red 244


reactive violet 5


redux


resorcinol
Is een stof met jeukstillende, afschilferende en schimmelwerende eigenschappen. Resorcinol komt voor in cosmetische en farmaceutische producten. In markeerstiften voor de huid. Het wordt ook gebruikt in plastic, explosieven, fotocopie- en fotografische oplossingen, bij de verwerking van rubber en kleurstoffen. Kruisreactie is mogelijk met resorcinolmonobenzoaat (plastics).


resorcinol monobenzoate
Gebruik en voorkomen: U.V. absorberende stof, voornamelijk gebruikt in plastic materiaal voor buitenshuis; tevens in plastic brilmonturen waardoor, via hergebruik in bv. schoenlijmen, mogelijk schoenallergeen ! Groepsverwante stoffen: perubalsem en resorcinol.


ribostamycine


ricinoleic acid


rifamycin sodium


ronilan


rose oil


ruscus aculeatus


salol
Gebruikt als pijnstillend middel en zonnefilter (vaak gebruikt in lippenstift), tevens aangewend in plastics als U.V. protector. Synoniem: salol


sandalwood oil


sesame oil
Gebruik en voorkomen: plantaardige olie die gebruikt wordt in linimenten, pleisters, pasta's en zepen. Tevens in cosmetische producten en voedingsmiddelen.


sesquiterpenelactones
Voorkomen: is een mengsel van de belangrijkste allergenen aanwezig in tal van Compositae (bv. Chrysanten) en laurier bladeren (laurel oil). Sommige patienten met een contactallergie voor sesquiterpeenlactonen ontwikkelen een lichtovergevoeligheid.


shampoo


shellac


shoe material


si-4


silversulfadiazine


sisomycine


soap


sodium bisulphite


sodium fusidate
Locaal antibioticum gebruikt voor de behandeling of de preventie van cutane infecties.


sodium lauryl ether sulphate


sodium metabisulphite
Synoniem: natriummetabisulfiet Gebruik en voorkomen: als anti-oxidans in locale anesthetica met adrenaline, farmaceutische topica; in voedingsmiddelen, (E 221-227); tevens in fotografie- en haarkappersproducten; bleekmiddel voor wasgoed; reinigingsmiddel (bv. in slagerij). Geeft zowel onmiddellijke als laattijdige reacties.


sodium sulphacetamide


sodium sulphoricinate
Gebruik en voorkomen: ricinusolie derivaat aangewend in farmaceutische preparaten en cosmetica (ook in deodorants). Groepsverwante stoffen: ricinusolie en derivaten zoals gehydrogeneerde ricinusolie, polyethyleenglycol ricinoleaat,enz. ....


solidago virga-aurea


sorbic acid
Sorbinezuur is een zwak zuur gebruikt als bewaarmiddel in cosmetica, farmaceutische producten, in voeding (bv. bloem) (E200), maar ook in lijmen, verven, inkten, koelvloeistoffen. Groepsverwante stof: kaliumsorbaat. Kan contacturticaria en proteine contact dermatitis veroorzaken voornamelijk bij bakkers; de handdermatose uit zich vaak onder de vorm van een eczeem.


sorbitan monolaurate
w/o emulgator (synoniem Span) in topisch farmaceutische producten en cosmetica.


sorbitan monooleate


sorbitan monopalmitate
w/o emulgator (synoniem Span) in topisch farmaceutische producten en cosmetica.


sorbitan monostearate
w/o emulgator (synoniem Span) in topisch farmaceutische producten en cosmetica.


sorbitan sesquioleate
Synoniem: Arlacel C-83: mengsel van sorbitaan mono- en di-oleaat. Gebruik: niet-ionische emulgator (verwant met andere sorbitaan- esters zoals Spans), toegepast in cosmetica en farmaceutische topica. Maakt deel uit van de "fragrance-mix".


sorbitan sesquioleate/beeswax/aluminum stearate


spathe flower


spearmint oil


spice


stadacaine


stearyl alcohol


stella sterile compres


sulconazole nitrate


sulphacetamide


sulphadimidine


sulphaguanidine


sulphanilamide
Marker voor para aminobenzeenverbindingen Gebruik: lokaal antibioticum, wondpoeder, zalven, ... (Ook in de diergeneeskunde). Kan fotosensibilisatie induceren. Groepsverwante stoffen: andere para-aminobenzeenverbindingen


sulphated castor oil


suprofen


tape


taraxacum


tea tree oil


tea-polypeptide oleate condensat


terconazole


terpineol


tert butyl catechol
Gebruik en voorkomen: anti-oxidant in polyester harsen en inolien, inhibitor van het polymerisatieproces bij pvc- produkten, in fotocopie papier. Kan depigmentatie alsook een primaire sensibilisatie veroorzaken; kruisreacties met p-tert butylfenol en derivaten komen voor.


testosterone propionate


tetracycline hydrochloride-lauryrylsulfate


tetrahydroxypropyl ethylenediamine


tetramethylthiurammonosulphide
Accelerator en activator voor natuurlijke rubber en nitril butadiene rubber en butyl rubber. Bestanddeel van thiuram-mix. Kruisreactie mogelijk met carbamaten.


tetrasodium edetate


tetrazepam


textile material


thiocyanomethylbenzothiazole
Gebruik en voorkomen: bewaarmiddel voor hout en leder. Groepsverwante stoffen: andere mercaptobenzothiazole derivaten (rubberadditieven).


thiomersal
Gebruik en voorkomen: als antisepticum of bewaarmiddel in farmaceutische produkten voor uitwendig gebruik, in vaccins, testvloeistoffen en desensibiliserende injecties; in germiciden en in contactlensvloeistoffen. Contactallergie voor thiomersal kan zowel berusten op de thiosalicylzuurgroep (verwant met een fotosensibilisatieprodukt van piroxicam), als op de kwikcomponent (kruisreacties voor andere kwikverbindingen mogelijk).


thiosalicylic acid
Component van thiomersal. Kruisreacties met fotoallergiserend afbraakproduct van piroxicam (Feldene).


thiosalycilic acid


thiourea


thiram


thiuram mix
= mengsel van 4 thiuramderivaten Gebruik: hulpstoffen in rubber (handschoenen, schoenen); wondspray; houtconserveringsmiddel; in turf op golfvelden; in spuitmiddelen voor noten, paddestoelen, graan, planten enbloemen. Groepsverwantschap: carbamaten (rubbertoevoegstoffen).


thyme oil


ticlopidine


timolol maleate


tinuvin p


tioconazole


tixocortol pivalate
Gebruik: locaal corticosteroid, enkel gebruikt onder de vorm van neusdruppels en spray. Corticosteroid-allergie marker voor hydrocortisone, prednisolone en -derivaten. Meestal vormen betamethasone en dexamethasone en -derivaten goede alternatieven voor tixocortol pivalaat overgevoelige personen.


tobramycin
Gebruik: topisch en systemisch breedspectrum antibioticum. Ook gebruikt in de oogheelkunde. Groepsverwante stoffen: andere aminoglycosiden (neomycine, framycetine, gentamycine, kanamycine, enz. ...)


tocopheryl acetate
Synoniem: vitamine E. Gebruik: is een anti-oxidans. Voorkomen: in farmaceutische producten, in cosmetica (o.a. tegen huidveroudering, zonneproducten, ...), in voedingsmiddelen (vitamine-supplementen) en dierlijke vetten.


tolu balsem


toluene 2,4 diisocyanate


toluenesulfonamide resin
Dit is het belangrijkste allergeen in nagellak; is eveneens aanwezig in sommige lijmsoorten.


tomato


topical medical product


trans epidermal neurostimulation electrode


trans-isoeugenol


tree moss


triamcinolone


triamcinolone 16 alfa,21-diacetate


triamcinolone acetonide


triamcinolone acetonide benzamidoisobutyrate


triamcinolone hexacetonide


triclosan
Gebruik: antimicrobieel middel en bewaarmiddel in deodorants, zepen en cosmetica in het algemeen.


tricresyl phosphate


triethanolamine
Is een emulgator in cosmetische en farmaceutische producten. In de industrie winden we TEA terug in koelvloeistoffen, harsen en bij bereiding van emulsies met minerale en dierlijke oliŽn. Het komt ook voor in detergenten, verven, pesticiden, verfverwijderaars, fluorescerende pennen.


triethyleneglycol hydrogenated rosin


triethyleneglycoldimetacrylate
Gebruik en voorkomen: methacrylaat monomeer, gebruikt in o.a de tandheelkunde, drukkersinkten en -platen, verven, .... Penetreert doorheen latex, PVC en nitrile handschoenen. Groepsverwante stoffen: andere dimethacrylaten.


triglycidylisocyanurate
Epoxy component, gebruikt als katalysator en verharder in polyester pigment verven. Kan airborne contactdermatitis veroorzaken.


trimethyl-1,2-dihydroquinone
Gebruik en voorkomen: anti-oxidant in rubber en plastiek.


trimethyloxazolidine+dimethyloxazolidine
Bioban cs 1135 is een mengsel van dimethyl- en trimethyloxazolidine. Gebruik en voorkomen: als antimicrobieel in reinigingsmiddelen, verven en emulsies alsook in koelvloeistoffen.


tripelennamine hydrochloride


tripropylene glycol diacrylate


tromantadine hydrochloride
Gebruik: antiherpes middel (Virumerz) Groepsverwante stoffen: kruisreacties zijn mogelijk met amantadine (anti-Parkinson).


tropicamide


troxerutin


trypsin


tulip
Bevat tulipaline A en is een belangrijke oorzaak van contactallergie (t.h.v. de vingertoppen en handpalmen) bij bloemisten. Allergeen tevens aanwezig in alstroemeria.


turpentine


turpentine peroxides
Mengsel van hydroxides gevonden in olie van terpentijn. Het wordt gebruikt als solvent in verf, lak, pleister, boenwas, metaalreinigers, ontgeurders, insecticiden, zepen en badproducten. Het wordt soms gebruikt in farmaceutische producten. Kan airborne contactallergie veroorzaken.


tylosin
Gebruik: tylosine is een antibacterieel middel, gebruikt als toevoegstof in veevoeders (bv. groeipromotoren van biggen). Mogelijke oorzaak van airborne dermatitis bij veehouders.


urea formaldehyde
Is een formaldehyde bevattend hars, gebruikt als textiel finish; ook in houtlijmen. Kruisreacties mogelijk met formaldehyde.


urethanedimethacrylate
Gebruik en voorkomen: urethaandimethacrylaat is een gemethacryleerd alifatisch isocyanaat dat gebruikt wordt in tandheelkundige restoratieve en bindmaterialen. Groepsverwante stoffen: andere dimethacrylaten.


urtica urens


vanillin
Smaakstof in voeding en tabak, grondstof van parfums, cosmetische en farmaceutische producten.


veet depilatory


verbena hybrida


virginiamycin
Gebruik: antibioticum Voorkomen: in farmaceutische topica (Spitalenģ poeder), oogdruppels (Spitalenģ druppels) en bepaalde dierenvoeding. Groepsverwante stoffen: kruisreactie mogelijk met pristinamycine. Perorale inname van pristinamycine (Pyostacineģ) kan bij virginiamycine-overgevoelige patiŽnten, een veralgemeende allergische reactie veroorzaken.


vitamin a(acetate-palmitate)


white beeswax


wood


woodtars
Dit is een mengsel van teren uit 4 verschillende houtsoorten (pijnboom, beuk, juniperus en berk). Gebruik en voorkomen: cosmetica (parfumbestanddeel, o.a. shampoo's), lokale en systemische farmaceutica (bv. hoestmiddelen), veterinaire medicatie, creosoortderivaten in antiseptica, roofing, isolatiemateriaal voor electrische kabels, roken van vis en vlees, barbecuerook, productie van terpentijn, houtazijn, absorberende kool. Groepsverwante stoffen: perubalsem, parfums, colofonium, terpentijn.


wool alcohols
Gebruik: uitwendig gebruikte geneesmiddelen, cosmetica, barriere cremes, talrijke huishoudelijke en industriele produkten (minder belangrijk als allergiebron). Groepsverwante stoffen: wolvet (adeps lanae), lanoline, eucerine, bepaalde amercholen (amerchol L101), cholesterol.


yellow & white soft paraffin


ylang-ylang oil
EssentiŽle olie gebruikt in verschillende geparfumeerde producten. Kan pigmentatie veroorzaken.


zinc
Metaal gebruikt voor het galvaniseren van ijzer. Beschermlaag voor metalen, huishoudelijke voorwerpen.


zinc diethyldithiocarbamate
Activator en accelerator voor natuurlijke rubber, styrene butadiene, nitril butadiene en butyl rubber. Bestanddeel van carba-mix. Kruisreactie mogelijk met thiuram derivaten.